Sjöbodasjön


Sjöbodasjön ett par mil norr om Örebro är SG Tusenbrödernas klubbvatten. Sjön innehåller gott om ruda, sparsamt med gädda och ett fåtal sutare. Dessvärre har vi under senare år även fått in mört i sjön – troligen via ett mindre tillflöde.

Det är en relativt liten och grund sjö som enligt uppgifter drabbades av syrebrist under 90-talet, något som slog ut alla arter förutom ruda och sutare – som är erkänt seglivade fiskar. Genom att lokalbefolkningen satte i gädda igen för att ha något att fiska på har rudorna behållit sin högryggiga form till vår stora glädje.

Historia

Upptäckandet av Sjöbodasjöns stora rudor måste till stor del tillskrivas Tommy Edwardsson och Mikael Nyman. De båda fiskade en massa tillsammans och en bekant till dem berättade om de stora rudorna han fått i sjön.

Tommy berättar:

– Oj oj, det var länge sedan… Vi började fiska där 1995 efter ett tips från Micke Nymans granne som vet att vi fiskar mycket.

Han frågade killarna vad de fiskade och de berättade att det bland annat var ruda.

Grannen berättade då att han fått flera stora rudor i sjön, utan att ha vägt dem – men visade att de var större än en tallrik.

– Då förstod vi att det är fin ruda i sjön…

En tre veckor lång mäskkampanj, med majs, inleddes innan testfisket och de första fiskarna började nappa.

Till en början låg vikterna mellan 1000 och 1600 gram men ju mer fisket, och mäskandet, fortsatte – ju mer växte rudorna.

Tyvärr är Tommy och Mickes tidiga bilder från sjön borta efter en datorkrasch för ett antal år sedan.

Rudorna finns dock kvar och fortsätter växa. Sedan några år tillbaks arrenderar klubben sjön och förvaltar fisket där.

Sjörekord


Fisk över 1700 gr är inget ovanligt och gällande sjörekord sattes 2007 via en ruda på 2675 gr fångad av Christian Mangs.

Gästfiske i Sjöbodasjön

Årsmötet beslutar varje år om vilka regler som skall gälla för gästfiskare i Sjöbodasjön.

Läs mer om möjligheterna till gästfiske här ›